Hoppa till innehållet

USA: Vi vill att Ryssland försvagas

USA vill att den ryska militärens kapacitet försvagas så mycket att den inte kan invadera igen, säger USA:s försvarsminister efter att ha mött Ukrainas president i Kiev.

USA:s utrikesminister säger att Ryssland misslyckas med sina krigsmål och att Ukraina ”lyckas”.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin under mötet med Zelenskyj i Kiev.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin under mötet med Zelenskyj i Kiev.Foto: AP/TT
USA:s försvarsminister Lloyd Austin, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s utrikesminister Antony Blinken.Foto: AP/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev på söndagen. Bland annat kom ett löfte om ytterligare militär finansiering till Ukraina.

”Vi vill att Ryssland försvagas så till den grad att landet inte kan göra den typ av saker som det har gjort vid invasionen av Ukraina”, säger Austin efter mötet.

Det amerikanska följet anlände under stort hemlighetsmakeri till huvudstaden Kiev under söndagen och ett möte med Volodymyr Zelenskyj ägde rum.

Mötet ska ha pågått i tre timmar, men journalister tilläts inte rapportera om besöket förrän Blinken och Austin lämnat Ukraina och befann sig i säkerhet i sydöstra Polen, rapporterar AP.

Först tidigt på måndagsmorgonen svensk tid bekräftar därför USA att mötet hållits.

”Vi hade en möjlighet att direkt visa vårt starka fortsatta stöd för den ukrainska regeringen och det ukrainska folket. Det här var, enligt vår bedömning, ett viktigt ögonblick att vara på plats för att föra personliga detaljerade samtal”, säger Blinken nära den polsk-ukrainska gränsen.

”Vänskapen mellan Ukraina och USA är starkare än någonsin,” skriver Zelenskyj på Twitter.

I samtalen i Kiev utlovade Blinken och Austin ett militärt stödpaket värt 713 miljoner dollar, motsvarande nästan sju miljarder kronor, som ska gå till Ukraina och ytterligare 15 allierade länder som hjälper Ukraina militärt, bland annat Nato-medlemmar. Drygt 320 miljoner dollar är öronmärkta direkt för Ukraina.

Det nya tillskottet gör att USA bidragit med totalt 3,7 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina sedan Rysslands invasion inleddes, enligt Vita huset.

Blinken berättade också för Zelenskyj att USA:s diplomatiska personal som vanligtvis är stationerad i Ukraina, ska börja återvända och göra dagsresor från Polen till Lviv, samt att en ny USA-ambassadör ska utses till Ukraina.

Före mötet framhärdade Zelenskyj att han förväntade sig konkreta besked från USA om att Ukraina ska få fler vapen som landet har efterfrågat.

”Man kan inte komma tomhänt och vi förväntar oss inte bara presenter eller någon slags tårta, vi förväntar oss specifika saker och specifika vapen”, sade han.

Det är första gången sedan kriget bröt ut som Zelenskyj träffar en amerikansk regeringsföreträdare öga mot öga. Senaste gången var den 19 februari, fem dagar innan den ryska invasionen inleddes, då han träffade vicepresident Kamala Harris i München.

Innehåll från Malmegårds FastigheterAnnons

Fastighetsbolaget med fokus på hållbarhet och samhällsbyggnad

Fredrik Håkansson, vd. Malmegårds fastighet på Skeppsbron 26 i Stockholm byggdes 1634, men håller i dag nybyggnadskraven när det gäller energieffektivitet. Foto: Jana Eriksson.
Fredrik Håkansson, vd. Malmegårds fastighet på Skeppsbron 26 i Stockholm byggdes 1634, men håller i dag nybyggnadskraven när det gäller energieffektivitet. Foto: Jana Eriksson.

Malmegårds Fastigheter arbetar hårt för att minimera klimatpåverkan, satsa på sociala åtgärder, skapa ett mer inkluderande samhälle och samtidigt öka lönsamheten i företaget. 

– Som fastighetsbolag kan vi spela en aktiv roll och skapa en mer hållbar och inkluderande stad. Det vinner alla på, säger Fredrik Håkansson, vd på bolaget.

Malmegårds äger och förvaltar ett 30-tal fastigheter i Stockholmsområdet. Företaget är mycket långsiktigt i sitt innehav, och inga fastigheter har avyttrats de senaste 40 åren. Under de senaste tio åren har man även börjat bygga nya fastigheter. 

– Genom att använda befintlig teknik mer effektivt, investera i modern styrteknik, ventilation med hög återvinning, och automatisering av värmetillförseln med fastighets AI har vi de senaste 30 åren minskat den egna energiförbrukningen med 50 procent. Som exempel kan nämnas att vi lyckats utveckla en 400 år gammal fastighet till att motsvara Boverkets energikrav på nyproduktion, säger Fredrik Håkansson.

På Malmegårds uppskattar man att om alla fastighetsägare i Sverige följde deras exempel skulle branschens energianvändning med små medel kunna minska med ytterligare cirka tio procent inom två år.

Flera grupper har svårt att hitta en bostad

I dag finns utmaningar på bostadsmarknaden. Reglerade hyror skapar en tröghet och hämmar nyproduktion. Det gör att många människor har svårt att få tag på ett boende. Speciellt tufft är det för marginaliserade grupper.

Malmegårds har stöttat Stockholms Stadsmission under många år. Genom initiativet Bostad Först ges människor som står utanför den reguljära bostadsmarknaden en möjlighet att finna en egen bostad och på så sätt kunna återetablera sig i samhället.

– Behovet är stort så här finns stora möjligheter för många fler att engagera sig, säger han.

Bostäder för näringslivet

En nödvändig förutsättning för ett fungerande näringsliv är att på ett enkelt sätt kunna erbjuda bostäder för att rekrytera kompetent personal. 

– Denna möjlighet håller på att försämras genom ett utslag i Högsta domstolen. Konsekvensen av detta är att företag som inte längre har möjlighet att lösa bostadsfrågan genom att anlita en specialist nu börjar överväga etablering utomlands. Nuvarande lagstiftning måste därför ändras, säger han. 

Bättre säkerhet skapar trygg stadsmiljö

Man har också varit drivande i att skapa trygga och säkra stadsdelar genom sitt engagemang i Business Improvement Districts, BID, som genom säkerhetsåtgärder bidrar till en mer välkomnande och trygg stadsmiljö.

För fyra år sedan startade man en BID-förening i Märsta. Det ledde till att området i dag är betydligt säkrare.

– Genom att kombinera hållbarhet, samhällsengagemang och affärsdrivande verksamhet vill vi på Malmegårds medverka till att forma en bättre och mer hållbar framtid för Stockholm och dess invånare, avslutar Fredrik Håkansson.

Om Malmegårds Fastigheter
Vår affärsidé är att erbjuda kostnadseffektiva, hållbara och arkitektoniskt tilltalande hyresbostäder och lokaler genom livets alla skeden. Långsiktighet samt omtanke och engagemang för hyresgäster och samhälle är viktiga ledstjärnor i vårt arbete. 

Malmegårds Fastigheter grundades av Bengt Malmegård som fortsätter att arbeta aktivt i bolaget.

Läs mer på: www.malmegards.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmegårds Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera